dinsdag 30 september 2014

James Dashner - The Maze Runner

Vorige week ben ik naar de voorpremière van 'The Maze Runner' geweest. Een film waar ik al maanden naar uitkeek. Nadat ik het boek gelezen had, was ik helemaal enthousiast over deze trilogie van James Dashner.

Het verhaal speelt zich af in een gebied, omringt door muren. Het wordt 'The Glade' genoemd. Daaromheen is een gigantisch doolhof, wat niemand ooit heeft opgelost. De bewoners van The Glade zijn alleen maar van het mannelijk geslacht en worden met een lift naar boven gebracht. Elke maand één. Op elke mogelijke manier proberen de jongens te ontsnappen. Maar de hoop om ooit nog vrijheid te kennen is minimaal. De renners brengen het hele labyrint in kaart om zo naar een uitweg te zoeken. Hun taak wordt nog lastiger gemaakt door de verschrikkelijke monsters genaamd Grievers die daar rondlopen. Al vele jongens hebben hun laatste adem uitgeblazen in dat doolhof. De wanhoop is nabij als Thomas ineens naar boven wordt gebracht. Op de één of andere manier is hij veel behendiger, veel strijdlustiger en veel nieuwsgieriger dan de andere jongens. Zal dat hun redding worden, of juist hun dood?

Toen ik hoorde dat de film uitkwam, ben ik meteen begonnen in het boek. Ik wilde al wat voorkennis hebben en was echt ontzettend nieuwsgierig na de trailer. In het begin moest ik er echt even inkomen. Een boek zonder romantiek vind ik toch al snel incompleet. Toch had dit boek alles wat ik zocht in een ontsnapping aan het dagelijks leven. Het was ontzettend spannend en onvoorspelbaar en ik vond het idee echt geniaal. Het was zo goed uitgewerkt en zo origineel dat ik dit boek in een adem uit had.


De film was net zo geweldig. Ik was vanaf de eerste seconde al zo geboeid dat ik alles om me heen vergat. The Glade was echt precies zoals ik het me had voorgesteld en het labyrint zag er ook echt geweldig uit. Het leek allemaal zo realistisch! En niet geheel onbelangrijk werd Thomas echt goed vertolkt door de superknappe Dylan O'Brien. De film was niet alleen spannend, het was bloedstollend. Ook al wist ik de afloop, ik zat soms toch op mijn nagels te bijten. Ik kan eerlijk zeggen dat ik dit één van de betere films van dit jaar waren. En als je boeken vooraf leest, zijn de films gewoon nog beter! (Net zoals bij Divergent, Hunger Games, TFIOS, Vampire Academy, Beautiful Creaturs, The Mortal Instruments and so on..)

donderdag 4 september 2014

Marie Lu - Legend

In het boek 'Legend' van Marie Lu speelt het toeval een grote rol. Je volgt om en om twee vijftienjarigen. De één een hoogbegaafd meisje wat het lievelingetje van de Repbliek is, de ander is de meest gezochte crimineel van de republiek. Door toeval kruisen hun paden. De jongen, Day, is op zoek naar een pestmedicijn voor zijn kleine broertje. Hiervoor sluipt hij een ziekenhuis in, doet zich voor als een gewonde en bedreigt meerdere mensen. Om weg te komen, werpt hij een mes naar een militair. Deze blijkt later overleden te zijn. Hier wordt de rol van het meisje, June, belangrijk. De militair is namelijk haar grote broer. Geteisterd door intens verdriet maakt ze het haar levensdoel om Day op te sporen en te vermoorden. Met alleen een gevonden ketting moet ze op pad, ze weet namelijk niet hoe hij eruit ziet.

Als ze op haar zoektocht tijdens een straatgevecht wordt neergestoken, wordt ze geholpen door een knappe jongen met helderblauwe ogen. En laat dat nou net Day zijn. Wat een toeval! Ze vertellen elkaar hun naam niet. Door een magische aantrekkingskracht blijven ze samen de straten onveilig maken en worden ze verliefd op elkaar. Tot June erachter komt dat de jongen die ze leuk vindt haar enige familie vermoord heeft...

Het klinkt misschien als een intense cliché, toch is het een leuk boek om te lezen. Het houdt je vast omdat er telkens wat gebeurt. En het heeft alles. Spanning, geweld, liefde en verraad. Ik heb altijd al een zwak gehad voor dystopische romans. Ook deze heeft me op het eind weten te verbazen. Je komt over de karakters vrij weinig te weten, wat zowel vervelend is, als passend voor het boek is. Ze zijn allemaal erg vlak. Alsof Tessa alleen maar goed verbandjes kan aanleggen. En alsof June alleen maar een genie en een vechtmachine is. Daar moet toch meer achter zitten. Misschien dat Marie Lu dit heeft bewaard voor de volgende delen van deze spannende serie.

Champion (Legend, #3)Legend (Legend, #1)Prodigy (Legend, #2)