woensdag 30 juli 2014

Gayle Forman - Just One DayAllyson, een Amerikaans meisje, is samen met haar beste vriendin op tour door Europa vlak voor ze gaat studeren. Het verloopt allemaal heel braafjes, deels ook omdat Ally een beetje bang is voor avonturen. Op de laatste dag van de tour ontmoet ze Willem, een Nederlandse jongen die al twee jaar rondreist. Ik vond het zo tof dat hij Nederlands was. Je ziet het namelijk niet vaak dat in een Engelstalig boek een hoofdpersoon Engels is. Daarnaast was Willem zo gedetailleerd. Van zijn uiterlijk tot zijn gewoontes, je komt echt alles over hem te weten.

De twee voelen gelijk een klik en impulsief vraag Willem of ze een dagje meegaat naar Parijs. Tot haar grote verbazing zegt ze eigenlijk meteen ja. Omdat Ally zo op Louise Brooks lijkt, heeft ze van Willem de bijnaam Lulu gekregen. Haar echte naam is nooit ter sprake gekomen. Ze hebben een geweldige dag in Parijs en het is eigenlijk liefde op het eerste gezicht.

De volgende dag, als Ally wakkerwordt, is ze compleet alleen in Parijs. Ze raakt volledig in paniek en gelooft dat Willem haar belazert heeft en ervan door is gegaan met haar spullen. Eenmaal terug in Amerika geniet ze niet echt van het studentenleven. Willem heeft haar hart gestolen en dat is het enige waar ze aan kan denken. Na een jaar, als ze het echt niet meer aankan, besluit ze op zoek te gaan. Maar met alleen een voornaam en land van herkomst gaat dat nog een hele moeilijke reis worden.

Ik hou van het avontuurlijke verhaal, wat zich in meerdere landen afspeelt. Dit verhaal is geen saai of cliché liefdesverhaal over een jongen en een meisje wat elkaar leuk vinden. Het is bijzonder, romantisch en leert ook nog een wijze les. Dit is echt iets bijzonders. In deel twee, genaamd 'Just One Year', maak je het verhaal vanuit het oogpunt van Willem mee. Wat hij doet. Hoe hij probeert haar weer te vinden, ook al weet hij niet eens haar echte naam. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar toch blijken ze dichter bij elkaar dan ze denken.

vrijdag 25 juli 2014

Ik ben fan van... Naxxos!

Met de nummers van Naxxos kun je niet anders dan in een zomerse stemming komen. Dit duo uit Oostenrijk produceert electronic waar spontaan de zon van gaat schijnen. De twee mannen ontmoetten elkaar op een festival in 2010 waarna ze besloten een aantal nummers samen te maken. Na drie jaar hard werken was daar Naxxos. Vorige maand nog presenteerde Spinnin' Deep het nummer 'New Orleans', waarvan de remix van Sam Feldt toch wel het beste is.

Mijn persoonlijke favorieten zijn toch wel Bangui en Anyama. Bij het horen van deze combinatie van sax, panfluit en teksten waar je niets van verstaat wil je gewoon uitzicht op zee met een cocktail in je hand. Helemaal doorgebroken zijn ze nog niet maar dat gaat zeker nog wel gebeuren.

zondag 20 juli 2014

Josephine Angelini - Starcrossed

In het begin was 'Starcrossed' van Josephine Angelini maar moeilijk te begrijpen. Er gebeurt van alles in korte tijd wat pas veel later opgehelderd wordt. Toch motiveert je dit wel om verder te lezen.

Lucas is in alle opzichten perfect. Hij is slim, knap, aardig, atletisch en ga zo maar door. Als hij samen met zijn familie bij Helen op school komt, probeert ze er eerst niet te veel aandacht aan te besteden. Helen is een beetje geeky. Ze is ontzettend verlegen en wil zich het liefst zoveel mogelijk verstoppen. Helaas gaat dat niet makkelijk. Ze is ontzettend lang en ziet eruit als een supermodel. Als ze Lucas voor het eerst tegenkomt op school, krijgt ze een gevoel wat ze nog nooit eerder heeft gehad. Razernij woedt in haar en het liefst zou ze Lucas met blote handen vermoorden. Dat probeert ze dan ook. Midden in de school. En iedereen ziet het.

Later kom je erachter dat Helen een halfgod is en toebehoort aan het huis van Atreus, terwijl Lucas bij het huis van Thebes hoort. Al duizenden jaren moeten de huizen schuld vereffenen bij elkaar door de oorlog in het verleden. Dat doen ze door iemand van een ander huis te vermoorden. De Furies zorgen ervoor dat al deze scions de halfgoden van andere huizen zo erg haten, dat ze snel iemand vermoorden.

Doordat Lucas en Helen bijna doodgaan en elkaars leven redden, hebben ze deze schuld afgelost. Daarna worden ze al snel hopeloos verliefd op elkaar. Toch blijven ze van verschillende huizen en mogen deze huizen niet gemengd worden. Later kom je erachter dat deze liefde een moderne versie van de Griekse mythologie van Heleen van Troje en Paris is. Het is jammer dat deze verboden liefde zo lang uitgerekt wordt, dat je er in het eerste boek weinig van merkt.

Ook omdat ik echt een nerd ben wat betreft mythologie, vond ik dit toch een geweldig boek. Daarnaast is het romantisch en leuk geschreven. Josephine heeft ontzettend leuke karakters gecreëerd. In elk boek van deze serie heeft Helen veel dromen. Normaal zijn dit stukken in een boek die ik oversla omdat ze vaak saai en langdradig zijn. In dit boek waren ze voor de verandering erg interessant en heel spannend.

zondag 13 juli 2014

Ik ben fan van... Dream Koala!

Als de druk van het leven even te veel wordt en rust aan je hoofd nodig hebt, dan wil je Dream Koala luisteren. De perfecte afleiding tijdens tentamens of andere drukke dingen. Als je even wil ontsnappen van de dagelijkse sleur zijn de chansons van deze Frans-Braziliaanse jongeman een echte aanrader. Ga liggen, doe je ogen dicht en wordt wakker in een exotische wereld van bijna hypnotiserende deuntjes en rustgevende zang. Nummers als 'We can't be friends' en 'Souvenirs', zijn zo rustig dat je er makkelijk bij in slaap kan vallen. Heerlijk op een warme zomerdag. Nu is het nog afwachten wanneer Yndi Ferreira zich eens laat zien in Nederland.

zaterdag 12 juli 2014

Laat nog meer jonge tienermeisjes huilen dan One Direction

Maar niet alleen jonge meisjes. Ik zat zelf te snotteren in de bioscoop bij het zien van deze verfilming van de bestseller van John Green. Als brave nerd had ik het boek natuurlijk allang gelezen. Ook al wist ik hoe het zou aflopen, ik had mijn zakdoekjes toch nodig. Ik ben normaal niet zo van de contemporary verhalen over mensen met kanker maar dit boek raakte me echt. Mede door het feit dat het geen pitybook was. Hazel Grace is gewoon stoer. Ze accepteert haar lot en heeft geen behoefte aan medelijden. En Gus.. Augustus Water is de reden dat meiden hoge verwachtingen hebben van jongens. Hij is beter dan perfect. En Ansel Elgort heeft deze rol geweldig weten te vertalen. Als bookworm zeg ik standaard dat het boek beter was dan de film, maar nu begin ik toch een beetje te twijfelen. Alles klopte aan de film. Niets weggelaten, niets erbij gedacht. Het is precies zoals ik het me had voorgesteld. De acteurs top en zo echt, de muziek is er ideaal bij. En dan het boek. Ik was een aantal dagen overrompeld door het boek. Ik wist niet wat ik moest denken. Het is geen bouquetreeksje. Veel diepgaande quotes. Moeilijke woorden. Metaforen. Maar oh boy, hoe mooi. Hoe romantisch. En het is niet eens geschreven door een vrouw met gierende hormonen. Koop het boek, ga naar de bios en pre-order de dvd want dit is zeker zijn investering waard.

There are infinite numbers between 0 and 1. There's .1 and .12 and .112 and an infinite collection of others. Of course, there is a bigger infinite set of numbers between 0 and 2, or between 0 and a million. Some infinities are bigger than other infinities. A writer we used to like taught us that. There are days, many of them, when I resent the size of my unbounded set. I want more numbers than I'm likely to get, and God, I want more numbers for Augustus Waters than he got. But, Gus, my love, I cannot tell you how thankful I am for our little infinity. I wouldn't trade it for the world. You gave me a forever within the numbered days, and I'm grateful.

donderdag 10 juli 2014

Hello summer!

Eindelijk mag ook ik zeggen dat ik over ben naar het tweede jaar. Drank staat koud en vrienden zijn ingelicht want FINALLY! Er mag feest gevierd worden. All summer long, welteverstaan. Het was een zwaar jaar. Het was een lang jaar. Het was een pittig jaar. Maar bovenal: het was een leuk en gezellig en geweldig jaar. Hoe zwaar wij studenten het soms altijd hebben, we weten wel hoe we het leuk moeten maken. Ondanks dat dit een moeilijk jaar was, was dit het leukste schooljaar wat ik ooit heb mogen meemaken.

Als de dag van gisteren herinner ik me nog dat ik met een weekendtas en een fiets uit de trein stapte. Klaar om Zwolle te verkennen. De bruisweek is echt zo'n aanrader dat het verplicht zou moeten worden. Een week lang party machen met onbekenden. Aan het eind van de week, in een smerig shirt en flink hungover, heb je geen schaamte meer en zijn die onbekenden ineens je vrienden geworden. Ik kan niet anders zeggen dan GA!

Ik heb met volle teugen genoten van alle leuke dingen op school en buiten school. Geweldige mensen leren kennen, heel Nederland doorgereisd, heerlijke feestjes gemaakt en bovendien nog ontzettend veel geleerd. We zijn allemaal weer een stukje volwassener en wijzer. En met hopelijk prachtig weer en een goede vakantie op komst is het tijd om alles weer te vergeten en een paar teugen te nemen van het goede leven. Want oh boy, is het leven fijn!

woensdag 9 juli 2014

Acht redenen waarom je 'Wish You Were Italian' van Kristin Rae moet lezen

1. 'Wish You Were Italian' is een heerlijk boek voor de zomer wat je binnen een dag uit hebt.
2. Het boek speelt zich af op verschillende plekken in Italië. Als je net als ik van reizen houdt, dan vindt je dit geweldig.
3. Je krijgt inspiratie over waar je allemaal nog meer heen wil op vakantie. Cinque Terre è bellissimo.
4. Italiaanse woorden en zinnen included, tijd voor wat passie!
5. Niet 1 maar 2 leuke jongens om verliefd op te worden.
6. Pippa is een meisje om jaloers op te worden. Ze keert haar ouders de rug toe en doet eens waar ze zelf zin in heeft. Heerlijk toch!
7. Na dit boek weet je waar je het lekkerste ijs van Rome kan halen.
8. De sfeer in dit boek maakt dat je het liefst nu je koffers wil pakken voor een enkeltje naar La bella Italia.

dinsdag 8 juli 2014

Dit is niet nóg zo'n vampierboek

Toen ik dacht dat geen enkel boek over vampiers mij nog kon verrassen, laat staan verblijden, vond ik Blood of Eden. Dit zijn de boeken waarvan je denkt: "Heb ik het boek nu al uit? Een uur geleden was ik pas op de helft!" Ja, Julie Kagawa heeft mij wederom te pakken. She has me in the palm of her hand. Het grootste verschil met andere vampierboeken was gelijk een hele mooie. Voor een keer was het meisje niet de onzekere, kwetsbare, domme mens. Allison Sekemoto is een ontzettend stoer wijf. Zij is niet geobsedeerd door een glinsterende vampier of bloedzuigend monster. Zij haatte vampiers. Tot ze er zelf één werd. En dat niet omdat ze zo graag wilde. Ze lag op sterven nadat ze zich had opgeofferd voor haar vrienden.

De wereld waarin zij leeft is verschrikkelijk maar tegelijkertijd ook heel fascinerend. Ze is niet geregistreerd en daardoor altijd op de vlucht. Ze woont te midden van de ruïnes en van muziek of warm water had ze nog nooit gehoord. Eten zoeken is voor haar van levensbelang, en uit de handen van rabdo's blijven is haar levenstaak. Toch gaat het een keer mis. Ze krijgt de keuze om te sterven of een vampier te worden. Ze kiest voor het laatste, wetende dat ze haar oude leven nooit terug zou krijgen.

Ze slaat op de vlucht en sluit zich aan bij een groep mensen die op zoek zijn naar Eden, een eiland waar vampiers niet voorkomen. Ze walgen van deze monsters maar hadden nooit gedacht dat ze zo dichtbij een vampier zouden leven. Eén persoon in het bijzonder intrigeert haar. Zeke, een knappe jongen met felblauwe ogen. Het grote probleem: hij is mens en is gefocust op vampiers uitroeien. Zou hij nog naar haar glimlachen of haar ook maar aankijken als hij wist wat ze was?

Niet normaal spannend is deze serie, dat kan ik je wel vertellen. Binnen no time had ik de boeken uit. Alledrie een dikke vijf sterren. Spannend, onvoorspelbaar, romantisch en taboedoorbrekend zijn dingen die in me opkomen als ik aan dit boek denk. Het blijkt maar weer dat als je je vooroordelen opzij zet, je veel gelukkiger bent. In oceanen van vampierboeken heeft Julie haar boot varende weten te houden. Ze heeft clichés overwonnen in een origineel vampierenverhaal.