zondag 23 maart 2014

"I have a heart, says science but I am a monster, says society."

134557821310408013188676

Ik wil graag met jullie delen: een meesterwerk van een trilogie. Het laatste deel ligt pas sinds gisteren (22 maart) in het Nederlands in de winkel, maar ik heb het boek in een ruk uitgelezen. Ik heb het natuurlijk over Touching Juliette van Tahereh Mafi. Een verbazingwekkend goede en verrassende serie over een meisje met een dodelijke aanraking. Niet alleen het verhaal, maar ook de schrijfstijl maakt dit tot zo'n beetje de beste boeken die ik gelezen heb.

Juliette is 'on the edge of insanity'. Na 264 dagen opgesloten gezeten te hebben in een gesticht, heeft ze alle hoop verloren. Ze is opgesloten omdat ze mensen verwond met haar aanraking. Omdat ze mensen kan doden met haar aanraking. De chaos en wanhoop in Juliettes hoofd wordt perfect weergegeven op papier. Veel woorden die zich herhalen en doorgestreepte zinnen. Naarmate de trilogie vordert, vindt ze steeds meer haar rust. De schrijfstijl ontwikkelt zich met de hoofdpersoon, wat heel bijzonder is.

Er is natuurlijk een uitzondering op de regel. Bewaker Adam Kent blijkt Juliette aan te kunnen raken zonder te sterven. Maar ze is zo doorgedraaid dat het niet voelt als een opluchting. Ze wil dat Adam er nooit achter komt.
" "You can't touch me," I whisper. I'm lying, is what I don't tell him. He can touch me, is what I'll never tell him. Please touch me, is what I want to tell him."

Daarnaast schrijft Tahereh heel poëtisch, met veel metaforen. Het hele boek lijkt wel een lang gedicht. Dialogen worden perfect verwoord en situaties zijn mooi en gedetailleerd beschreven zonder saai te worden. Ze valt niet in de herhaling. Met elk boek dat je leest, kom je meer te weten. Relaties en gebeurtenissen worden niet eeuwig uitgemolken zoals in sommige boeken, maar nieuwe dingen volgen elkaar in een prettig tempo op.

Vertrouw me, het laatste en naar mijn mening het beste boek van de serie, is nieuwer en beter en mooier en romantischer en unieker dan de vorige delen. De ruim vierhonderd pagina's die het boek heeft, waren voor mij lang niet genoeg. Ik werd compleet in het verhaal gezogen, om er na slechts een paar uur weer uitgegooid te worden, met een leeg gevoel. Waar ik de afgelopen jaren naar uitgekeken heb, is binnen no time verslonden. En hoe. Vijf sterren zijn bij lange na niet genoeg om die boek te beoordelen.

Niet alleen Adam, maar ook Warner kan Juliette aanraken. Deze jongen is de leider van sector 45. Ruw en meedogenloos. Hij ontwikkelt een obsessie voor Juliette en voor wat ze kan. Kan het zijn dat achter een hard pantser en een woeste gezichtsuitdrukking eigenlijk een jongen zit die gewoon veel heeft meegemaakt? Juliette vindt uiteindelijk de ware, maar wie zal het zijn?
''It's the kind of kiss that inspires stars to climb into the sky and light up the world."
Ik kan alleen maar zeggen: Koop alle delen in één keer, sluit jezelf een week op en geniet. Zulke mooie boeken kom je niet vaak tegen.

vrijdag 14 maart 2014

"Ik zei toch dat de toekomst futuristisch zou worden"Als je de roltrappen op Rotterdam Centraal afloopt, merk je al dat het feest is. Alle winkeltjes zijn versierd met vlaggen en overal zijn zilveren ballonnen te krijgen. De Reggae- en Latinmuziek zorgen voor een multicultureel tintje. Op 13 maart is de officiële opening van het nieuwe Centraal Station van Rotterdam waar de laatste negen jaar aan gewerkt is.

Twee uur voor de opening staan er al mensen te kijken voor de dranghekken bij het podium. De dansers en muzikanten zijn nog aan het repeteren. De voornamelijk oudere mensen staan ongeduldig te wachten om straks een glimp van Zijne Majesteit op te vangen. “We hadden wel een kop koffie verwacht van de NS”, zegt een vrouw voor de vierde maal. Een organisator hoort het en hij is het hiermee eens. Even later komt hij de vrouw een kopje koffie brengen. Ze lacht en haar man maakt er meteen een foto van. Iets verderop roept een andere vrouw met een Rotterdams accent geïrriteerd: “Er zijn wel meer mensen die koffie willen!” Hier wordt helaas voor de vrouw geen gehoor aan gegeven.

Bij de perrontrappen en het podium zijn filosofische quotes te lezen als “loop gerust door terwijl je even stilstaat bij vooruitgang” en “Ik zei toch dat de toekomst futuristisch zou worden.” Het is duidelijk dat er niet licht gedacht wordt over de opening van het CS. In een gigantische zilveren ballon vlak bij het podium, wordt het beeld van de mensenmassa weerspiegeld. Er zijn veel paarse accenten zoals het tapijt in het VIP-vak en de spandoeken met quotes. Ze zorgen samen met het zilver voor een futuristisch karakter. “Prachtig station, het project is ontzettend goed tot zijn recht gekomen”, zegt een oudere dame met een compact camera.

Langzaamaan wordt het publiek groter en de persoonlijke ruimte kleiner. Terwijl op een groot scherm een film wordt getoond van het hele bouwproces, is het aftellen begonnen. Mensen zijn heel positief over het station, zowel over het uiterlijk als het nieuwe imago. “Op het oude CS waren vaak drugsfiguren te vinden. Hier waren altijd problemen. Van een grote puinhoop is Rotterdam verandert in een prachtige stad. De skyline doet elke keer weer wat met me”, vertelt een oud-schipper met hemelsblauwe ogen. Hoewel hij geboren is in een boerendorp, liggen zijn roots toch in Rotterdam.

Aan de andere kant van de dranghekken gaat het er heel anders aan toe. In het vak voor genodigden wordt het steeds drukker. Het personeel is perfect afgestemd op het interieur. Mannen strak in pak met paarse stropdassen en dames in mantelpakjes. Glazen champagne worden doorgegeven. Jan-Peter Balkenende maakt hier en daar een praatje en gaat dan zitten. Plots klinkt er trompetmuziek van het Philharmonisch Orkest en gaan de glazen schuifdeuren naar buiten open. De koning loopt naar binnen met een aantal andere mensen. Statisch als deze mensen zijn, zo enthousiast is Willem-Alexander. Hij lacht en steekt zijn vuisten in de lucht op de maat van de muziek. De Koning zit binnen een minuut na aankomst. De voorste rijen publiek achter de dranghekken hebben hier drie uur op gewacht. Zijne Majesteit is net niet te zien door een vrouw met een grote oranje hoed die naast hem zit.  Mobiele telefoons en camera’s verdwijnen weer in jaszakken en er lopen zelfs een aantal mensen weg.

woensdag 12 maart 2014

Wees niet langer de 'Wing Girl' van je beste vriendin

WARNING: Van deze tips is niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Ik kan ook gewoon niet flirten en ik heb er verder geen ervaring mee.

Je zit in een willekeurige café of club aan de bar samen met je aantrekkelijke vriendin. Jullie zitten gezellig te kletsen tot je vanuit je ooghoek ineens een knappe man naar je toe ziet komen. Je gaat rechtop zitten en tovert je mooiste glimlach tevoorschijn. Dan tikt hij je beste vriendin aan en begint een gesprek met haar. Beiden hebben ze geen aandacht meer voor je. Teleurgesteld roer je door je mojito. ‘Zie je wel dat zij veel mooier is’, denk je bij jezelf. Maar dat is niet waar. Alles valt of staat bij je lichaamstaal. Vandaag daarom een ouderwetse cursus flirten!

Het begint allemaal met de ‘vibe’ die je uitstraalt. Onzekerheid is een afknapper voor vele mannen, dus ga een beetje rechtop zitten en hou je handen in je schoot. Als je je armen over elkaar hebt en naar beneden kijkt, kom je heel ongemakkelijk en onzeker over: niet doen dus. Beter zit of sta je rechtop en leun je een beetje naar achteren, zorg voor een open houding. Niets is zo aantrekkelijk als een opgewekte vrouw! Ook moet je tijdens het flirten goed blijven opletten, de man in kwestie moet wel interesse hebben. Er zijn aan aantal rode vlaggen waar je op moet letten.

Mannen hebben een heel andere manier om te laten zien dat ze geïnteresseerd zijn. Ze willen graag groot en stoer lijken, het aloude oerinstinct. Dat doen ze door rechtop te staan met de voeten uit elkaar en na je toe gericht. Daarnaast hebben ze vaak hun handen in hun zakken of de duimen in riemlussen gehaakt. Als jouw ‘object of desire’ aan de bar zit, let dan goed op of hij met bierviltjes of andere dingen aan het spelen is. Als je oogcontact maakt en hij doet zijn wenkbrauwen eens omhoog alsof hij verbaasd is en hij kijkt je wat langer aan dan jij zou doen, dan zijn dat allemaal hele positieve dingen.

Een week later zit je in dezelfde bar met dezelfde vriendin. Bang om weer het vijfde wiel te worden, kijk je eens om je heen of je een man met potentie ziet. En die is er zeker. Aan het eind van de bar zie je hem staan, dit zou wel eens ‘the one’ kunnen zijn. In je hoofd gaan alle radartjes draaien en je handpalmen worden zweterig. Je wacht tot hij je kant op kijkt en slaat dan toe. Nu maar hopen dat je knappe vriendin niet hetzelfde idee had!

Je begint met oogcontact maken, dit kun je op twee verschillende manieren doen. Je kunt hem voor ongeveer vijf seconden aan blijven kijken en dan wegkijken. Ook kun je hem heel kort aankijken en dan je blik afwenden. Herhaal dit een aantal keren. Pak tijdens het oogcontact maken eens een plukje haar en windt deze telkens om je vinger. Verder kun je je lippen ook goed gebruiken tijdens het flirten. Je kunt je lippen tuiten, langs je lippen likken of op je onderlip bijten, dit werkt allemaal om zijn interesse op te wekken.

Als je zeker weet dat je zijn aandacht hebt, gooi je haar eens van je schouders. Namelijk, als je je hals en de binnenkant van je polsen laat zien, stel je je kwetsbaar op. Blijf vooral af en toe oogcontact maken en zet je verleidelijkste glimlach op of geef een knipoog. Als hij niet alleen naar je gezicht kijkt, maar je hele lichaam bekijkt en hij lang oogcontact maakt, dan weet je bijna zeker dat je goed zit.

De man staat op en loopt naar je toe. Hij houdt zijn blik alleen maar op jou. Van binnen doe je een klein vreugdedansje, het is gelukt!
"Hallo, kan ik deze mooie dame wat te drinken aanbieden? Ik ben Manuel", zegt hij glimlachend.